Gedraaid

 • Johan Cruijff

  Tijdens de Cruijff-herdenking van vorige week zag ik een paar minuten zeer ongemakkelijke, beschamende televisie. Johan zit in de studio van Barend & van Dorp. Als grap of eerbetoon hebben ze bedacht dat de grote volkszanger Hazes voor de gelegenheid een lied kan zingen. Tenenkrommende rijm, botte galm, zweet uit elke porie, een treurigstemmende camaraderie is het resultaat.

  Publicatiedatum , Medewerker

 • Hilary Hahn

  Over violiste Hilary Hahn wordt vooral in superlatieven geschreven. Terecht wat mij betreft, want ze is een elegante verschijning die prachtige muziek maakt. Ik zag haar in 2011 in het Concertgebouw waar ze een werk van modern componist Jennifer Higdon speelde. Na de pauze volgde de Glagolitische mis van Janáček, wat nu niet meteen aanleiding geeft om de trein in te springen.

  Publicatiedatum , Medewerker

 • Fripp

  In het spoor van alle getuigenissen die loskwamen na het overlijden van David Bowie zat een pareltje. Via Mojo en de BBC zag ik een video, opgenomen voor Five Years, de documentaire over Bowie die de beeb in 2013 maakte. In het fragment vertelt producer Tony Visconti spoor voor spoor hoe het nummer Heroes tot stand kwam. Fascinerend is zijn beschrijving van de bijdrage van Robert Fripp en Brian Eno. Een digitale werkwijze in een nog grotendeels analoog tijdperk.

  Publicatiedatum , Medewerker

 • Supergrass

  Supergrass is een band waarvoor ik drie keer naar de balie van een platenzaak ben gelopen om te vragen van wie het liedje was. Het is zo'n band die je even laat opveren als de muziek voorbijkomt op een mixtape, maar die je daarna om voor mij onduidelijke redenen weer vergeet.

  Publicatiedatum , Medewerker

 • Jason Lytle

  Er zijn maar weinig momenten dat je ongeremd de lijn van je gedachten kunt volgen. 's Ochtends heel vroeg, je draait 20.000 nummers in willekeurige volgorde. Een kop koffie, een boterham met iets. Het gaat niet om dat vrij absurde aantal - zoveel liedjes achter elkaar krijgt een mens niet beluisterd - maar om het toeval.

  Publicatiedatum , Medewerker

← ouder nieuwer →