De straatwaarde van de ziel

De straatwaarde van de ziel - Roel Bentz van den Berg

In het voorjaar las ik De straatwaarde van de ziel van Roel Bentz van den Berg. Ik vond het mooi en wilde mijn enthousiasme delen met de lezers van Platenblad.

De straatwaarde van de ziel

Het is een boek dat niet helemaal past in de boekenrubriek van Platenblad. De straatwaarde van de ziel van Roel Bentz van den Berg is geen monografie over een artiest, band of muziekstroming, maar een verzameling essays. Toch hoort het hier thuis vanwege de fraaie analyses van Dylan, Neil Young en Bruce Springsteen.

Bij Bentz van den Berg is muziek nooit ver weg. In De luchtgitaar (1994) liet hij al zien dat hij via associaties tot de kern van een nummer kon komen. Net als in de teksten die hij schreef voor de VPRO-radioprogramma’s – Stompin’ en Heartlands – die hij met Martijn Stoffer maakte, verbindt Bentz van den Berg alles met alles. Hij maakt geen onderscheid tussen filosofie, poëzie en popmuziek. Achteloos stapt hij met een snel danspasje van het werk van Carl Jung naar liedjes van Wilson Pickett en Carl Perkins. Terloops voert hij zichzelf en de lezer langs fraaie regels van Dylan Thomas, Anne Carson, Gregory Corson en Saul Bellow.

Net zoals zijn radioprogramma’s dwongen om verder te luisteren, zetten zijn essays aan om bijvoorbeeld alle versies van Going Back van Carole King en Gerry Goffin te draaien, of toch maar eens Bruce tot het einde Darkness on the Edge of Town te laten zingen. Mooi is zijn beschrijving van het vermogen van de single om in drie minuten een oneindige hoeveelheid geheime informatie over te brengen. Bijvoorbeeld, dat je over je eigen verbeelding kunt beschikken, of dat liefde, hoop en dromen zich tegen beter weten in laten vinden en ervaren.

De bundel voor elke Platenblad-lezer veel moois, ook al ligt de focus van dit boek niet op muziek. Naast de ontroerende herinneringen aan zijn vader, moeder of zus is dat vooral het deel over Nietzsche en diens instorten in Italië. In het verlengde van de Duitse filosoof pleit Bentz van den Berg voor het omarmen van de dans van het leven, en het zonder doel door de stad zwerven. Een mooi streven!

  • De straatwaarde van de ziel
  • door Roel Bentz van den Berg
  • Atlas Contact
  • ISBN 9789025459857
  • 287 pagina’s, prijs € 22,99

Gedraaid op:

← Ouder Nieuwer →