Gelezen

 • Balzac en Sije

  Stefanie moest voor haar lijst Balzac et la petite tailleuse van Dai Sijie lezen. Een mooie roman die zich afspeelt in China tijdens de Culturele Revolutie. Twee jongens zijn voor hun heropvoeding verbannen naar een dorpje in de bergen waar ze zwaar lichamelijke arbeid moeten verrichten. De verteller en zijn vriend Luo zijn opgegroeid in een cultureel onderlegd gezin, en missen de verhalen van films en romans.

  Publicatiedatum , Medewerker

 • David Byrne-Brian Eno

  In 1981 was het nog een onschuldig, geciviliseerd verwoord bezwaar. David Byrne en Brian Eno gebruikten een sample van gezongen gebeden op Qu'ran, het eerste nummer op de B-kant van My Life in the Bush of Ghosts. Daartegen werd bezwaar gemaakt door een religieuze organisatie, waarna Byrne, Eno en de platenmaatschappijen - Sire in VS, EG in VK en Polydor in Europa - het nummer van toekomstige edities weglieten. Jammer, want het heeft een lome funky swing en de gezangen passen perfect in het muzikale wereld van dit album.

  Publicatiedatum , Medewerker

 • Fela

  Muziek reist snel. Via korte golf, FM, zeelieden, DJ's of IP-pakketjes worden catchy melodietjes of aanstekelijk ritmes wereldwijd in een zucht doorgegeven. Dat James Brown en Fela Kuti of Orchestre Baobab en Cubaanse son muzikaal verwant zijn, zou een ongeoefend oor moeten kunnen horen. Hoe de muziek deze band is aangegaan, is minder voor de hand liggend.

  Publicatiedatum , Medewerker

 • spirou

  Een straatmuzikant op een strandboulevard aan de Méditerranée. Flinke bakkebaarden, een vette bob kuif. Op het leren jasje na, een onvervalste rocker. Een gitaar voor zijn buik, de arm in aanslag voor het volgende akkoord.

  Publicatiedatum , Medewerker

 • Langston Hughes

  In We hadden liefde, we hadden wapens vertelt Christine Otten het verhaal van Rob Williams, zijn vrouw Mabel, en hun zoon Bobby. Rob en Mabel waren strijders voor gelijke burgerrechten in de Verenigde Staten. Het gezin woonde in Monroe, middenin North Carolina, een gebied met een dominante Ku Klux Klan-afdeling. Ze moeten daar vertrekken nadat er rellen zijn uitgebroken en ze worden beschuldigd van gijzeling van een blank echtpaar.

  Publicatiedatum , Medewerker

← ouder nieuwer →