João Gilberto

Joao Gilberto

Om de zoveel weken, als ik toevallig aan hem denk, tik ik de zoekterm 'Joao Gilberto' in. De grote bossa nova gitarist lijdt een teruggetrokken leven, is 86. Iedere keer hoop ik op de aankondiging van nieuwe optredens maar vrees ik berichten over zijn dood.

Vandaag las ik het bericht dat hij zijn appartement in Leblon, een buurt van Rio de Janeiro, heeft moeten verlaten. Volgens de krant zou hij zijn financiën niet onder controle hebben gehad, om het zacht te zeggen. Huur en andere rekeningen betaalde hij niet. Hij tekende papieren zonder deze in te kijken, en zou zijn uitgekleed door duistere zakenmensen en verschillende vrouwen. Zijn schulden loste hij af met de verkoop van royalties op zijn liedjes.

De bejaarde zanger is nu speelbal geworden in een strijd tussen broer en zus Bebel en João Marcelo aan de ene kant, en Claudia Faissol, de moeder van Gilberto's jongste dochter, aan de andere. De kinderen stellen dat Joao nog genoeg geld zou hebben als hij niet zo'n circus van zijn financiën zou hebben gemaakt en 'crimineel' Faissol niet zou hebben ontmoet. Faissol verwerpt deze beschuldigingen.

Vorig jaar lieten Marcelo en Bebel hun vader al wilsonbekwaam verklaren. Begin mei kwam het zo ver dat een rechter op verzoek van Bebel opdracht gaf om het appartement van de als een kluizenaar levende zanger binnen te gaan. Ze wilde haar vader daarmee zover krijgen zich te laten onderzoeken en behandelen voor de hernia waar hij al tijden last van heeft. Na het openbreken van de voordeur bliezen de agenten hun actie af omdat ze 'mentaal' niet in staat waren om het gerechtelijke bevel uit te voeren. Ze begrepen niet wat de grond was voor de uitzetting, in Brazilië voldoende om een gerechtelijk bevel niet op te volgen.

De zanger zelf had inmiddels het appartement al verlaten, om bij vrienden onder te duiken. Een mooi initiatief van mijnbouwstad Diamantina was dat het de zanger een huis en gratis gezondheidszorg bood.

Dit alles haalde het wereldnieuws niet, alleen in Braziliaanse kranten was er over te lezen. De zacht zingende en gitaarspelende Gilberto is nu bekender als ex van zangeres Astrud, dan door zijn eigen, prachtige werk. Haast vergeten is dat hij een van de grondleggers is van de bossa nova, de zonnige maar altijd licht melancholische muziek die in de jaren 50 in Brazilië ontstond.

Gedraaid op:

← Ouder Nieuwer →