War

Alexandria Ocasio-Cortez

Bij DWDD ging het over Alexandria Ocasio-Cortez. Na het tonen van een filmpje waarin het spraakmakende congreslid danst op het funky War, schreef Amerika-kenner Eelco Bosch van Rosenthal het nummer doodleuk toe aan Bruce Springsteen. Matthijs van Nieuwkerk corrigeerde hem niet. Dan moet ik het maar doen.

Het nummer werd gecomponeerd door Norman Whitfield (muziek) en Barrett Strong (tekst), die veel liedjes voor Motown schreven en produceerden. Bij dit label werden liedjes vaak door verschillende artiesten opgenomen. Zo ook bij War, dat eerst werd opgenomen door The Temptations. Het verscheen in 1970 op het album Psychedelic Shack. Aan verzoeken van fans om het als een single uit te brengen werd door de band geen gehoor gegeven. De pacifistische boodschap zou ten koste kunnen gaan van hun populariteit. Edwin Starr had niet zo veel te verliezen en bood zich aan het nummer in te zingen. Zijn versie eindigde op nummer 3 van de Billboard R&B-lijst, net onder de moeilijk te kloppen Stevie Wonder (Signed Sealed Delivered) en James Brown (Sex Machine).

Whitfield-Strong schreven ook Papa Was A Rolling Stone en I Heard It Through the Grapevine. Voor Eelco & Matthijs: de mooiste versie van het laatste nummer werd opgenomen door Marvin Gaye, is dus niet van Joe Cocker of Mouth & MacNeal.

O ja, Bruce coverde War ook. In 1986.

Gedraaid op:

← Ouder Nieuwer →