Kunta Kinte

Steve McQueen - Lovers Rock

In Lovers Rock, de tweede film van Steve McQueens’ mooie, aangrijpende Small Axe-serie wordt er een feest gegeven waar een primitief sound system draait.

De lome sexy sfeer op het feest verandert aan het eind van de avond, er staan alleen nog mannen op de dansvloer. Ze dansen wild op een liedje dat begint met een ijl melodicageluid. Mijn telefoon vertelde wat het was: Kunta Kinte van de Revolutionaires, de huisband van Channel One met Sly Dunbar op drums en vermoedelijk Robbie Shakespeare. McQueen maakt optimaal gebruik van het drumgeluid in deze track en de scherpe ritmegitaar, en laat beide versies van het nummer naadloos achter elkaar doorlopen, het vuur van het feest steeds hoger opzwepend.

Het nummer begon als een versie van een Channel One-liedje uit 1976, Beware Of Your Enemies van Creole - waarvan na het maken van een paar singles niets meer werd gehoord. Nog datzelfde jaar kwamen de Revolutionaires met hun dubversies, waarna het nummer uitgroeide als een riddim waarover steeds weer andere zangers en dj’s hun ding doen.

De track is vernoemd naar de held van Alex Haleys roman Roots. The Saga of an American Family, het verhaal van een Gambiaanse jongen die gevangen wordt genomen en als slaaf naar Amerika wordt verscheept. Het boek en de tv-serie van een jaar later waren grote hits, ik herinner me de pocket die voor mijn vader lag en de serie die mijn ouders bekeken, en die voor mij wat te gruwelijk was.

Kunta Kinte staat sindsdien voor slavernij, onderdrukking maar ook trots. Ice Cube verwijst naar Kinte als een verliezer in zijn beruchte afzeikliedje (hij was boos op zijn oude band NWA), No Vaseline.

Ice Cube - No Vaseline (fragment)

Kendrick Lamar zet hem in King Kunta neer als een koning die zich verzet.

Kendrick Lamar - King Kunta (fragment)

McQueen gebruikt alleen het liedje en laat de dansers eindeloos lang dansen en joelen, steeds weer vragen om het herstarten van de single.

Gedraaid op:

← Ouder Nieuwer →