Vollmar duikt op

Justin Vollmar

Een paar jaar geleden schreef ik al eens over de liedjesschrijver Justin Vollmar. Dat hij zeer bedreven is in het bestaan buiten de publieke aandacht bleek eens te meer. Via de mailinglist van Bluesanct, een van de labels die zijn muziek uit brengt, kwam ik uit bij toeval uit op de Bandcamp-pagina van Open Window, een album uit 2016.

Acht liedjes die hij samen met Erin Tobey (bas) en de broers Addison (drums) en Lewis Rogers (piano) opnam. De liedjes stralen als vanouds, en gelukkig is er deze keer wat meer aandacht besteed aan de opnamekwaliteit. Na Every Place is Home (2002) en Okay uit 2006 is dit tien jaar later zijn derde goede album.

Het mooiste liedje is het titelnummer Open Window, waarin hij zingt: "Oh, the dream of getting close to you came true / now I feel brand new".

Justins stem heeft nog steeds de ontwapende eerlijkheid die me in Susan, Did You Hear zo aantrok. De band speelt vrij hecht, wat me dreef om iets verder te zoeken.

Erin Tobey begon met spelen in verschillende punkbands in Bloomington. In 2005 bracht ze een titelloos soloalbum uit, 10 jaar later - blijkbaar usance in Indiana - gevolgd door Middlemaze. Charmante popliedjes gezongen met heldere stem, die doet denken aan Sasha Bell (van Essex Green). In I'm Young heeft de bas vanzelfsprekend een prominente rol.

In een van de songs op Middlemaze beschrijft Erin de liedjes van Vollmar:

Justin, your songs are like
drowning then breathing,
like speech before words

Addison Rogers begeleidde Jens Lekman bij zijn Tiny Desk Concert. Broer Lewis speelde gitaar op het debuutalbum van Sleeping Bag, vol rammelende pop waarvan Walk Home het hoogtepunt is.

Samen spelen de broers nu samen in Busman’s Holiday, een band waarmee ze muziek maken die je rijk georkestreerde kamerpop zou kunnen noemen.

Een van de muzikanten die meespeelt op Popular Cycles, het tweede album van de band, is violist Diederik van Wassenaer. Deze Amsterdammer verhuisde naar Bloomington, en maakt daar zo te zien volop deel uit van het rijke muzikale leven. Diederik heeft ook een eigen band, Dietrich Jon.

Tot slot vond ik Justin Vollmar terug op een eerbetoon aan liedjesschrijver Jimmy Webb, waar hij samen met Amy O. - natuurlijk uit Bloomington - het mooie Wishing Now speelt.

Samen met zijn broer Nathan maakt Justin deel uit van de band die Amy O begeleidde op haar laatste twee albums Elastic (2017) en Shell (2019). Muziekplatform Audiotree nodigde Amy en de broers uit voor een fijn optreden, waarin we zomaar Justin live te zien krijgen.

Gedraaid op:

← Ouder Nieuwer →