Louie Louie

Richard Berry

Het was geheel aan mij voorbijgegaan, maar Philip wees mij op het bestaan van de Internationale Louie Louie-dag.

Het door Richard Berry geschreven nummer uit 1957 is verplichte kost voor beginnende rockbandjes. Met het schema van A, Em en D is het niet moeilijk om te spelen, en met de juiste houding kun je het lekker gemeen laten klinken.

De oerversie van Berry is typische r&b, mooi gezongen en gespeeld. Het verhaaltje over de jongen die het ruime sop kiest om zijn lief in Jamaica op te zoeken stelt niet veel voor, maar de r&b stem van Berry en de doo-wop koortjes van de Pharaohs maken het een instant klassieker.

Kingsmen
De Kingsmen voegden een orgeltje toe op hun opname uit 1963, en maakten het nummer beroemd. De luid opgenomen drums, de verveelde zang en de elementaire gitaarsolo zouden daarna eindeloos worden gekopieerd.

Paul Revere
Paul Revere & the Raiders nemen een wat beschaafdere pop-versie op. Ze bedachten ook een vervolg Louie Go Home waarin Louie met good cooking en loving door zijn vrouw wordt verleid om weer naar huis te komen. Ook dit vervolg werd weer gecoverd, door de Epics en door het Belgische groepje Ariane et les 10/20.

De garageversies in mijn mix komen van de Born Bad en High in the Mid-Sixties-verzamelers, bijvoorbeeld van de Flippers of de Sonics. De Flippers voegen nog een stukje Sweets for my Sweet - geschreven voor Doc Pomus en Mort Schuman - van de Searchers toe, wat goed past maar het nummer niet beter maakt.

Velvet Underground-drummer Maureen Tucker had vanzelfsprekend geen enkele moeite om de beat te drummen. Op haar soloalbum Playin’ Possum (1982) neemt ze een relaxte, gruizige versie op - met helaas een nogal valse sax-solo. De hardcore punkers van Black Flag bewijzen een wat minder ontspannen eerbetoon aan de punk-klassieker, met geheel gewijzigde tekst:

Who needs love, when you've got a gun?
Who needs love, to have any fun?

Dat het nummer ook voor niet snotterige pubers met gitaren interessant materiaal is bewijzen Mongo Santamaria, Barry White, en natuurlijk Toots met zijn Maytals.

El Loco cha cha cha zou de muzikale inspiratie zijn geweest voor Richard Berry's hit. Luister en oordeel zelf.

De tekst van het liedje was ooit onderzoek van een heus FBI-onderzoek, wat mij deed denken of er nog plek op die afdeling zou zijn voor een muziekliefhebber op leeftijd met een nog uitstekend gehoor.

Playlist

 1. Richard Berry & The Pharoahs - Louie Louie
 2. The Kingsmen - Louie Louie
 3. Paul Revere & the Raiders - Louie, Louie
 4. Sonics - Louie Louie
 5. The Flippers - Louie Louie
 6. Black Flag - Louie Louie
 7. Maureen Tucker - Louie Louie
 8. Mongo Santamaria - Louie Louie
 9. Barry White - Louie Louie
 10. Toots & Maytals - Louie Louie
 11. The Kingsmen - Louie, Go Home
 12. The Epics - Louie Come Home
 13. Ariane et Les Dix-Vingt - Louie, Reviens Chez Toi

Gedraaid op:

← Ouder Nieuwer →