Het nieuwe Ultravox

Little Elton

De revolutie die punk op gang bracht leidde tot een band als Ultravox; volkomen veilige, vervelende pop. Rock en roll begon opwindend maar eindigde in geneuzel. Even niet opletten en Little Richard is Elton John geworden.

Indie was geen revolutie, hooguit een houding, een look and feel. Een idee dat begon met Pixies, Throwing Muses, zijn hoogtepunt kende in Pavement, is nu verbleekt tot Ed Sheeran.

De reden dat er nu veel ‘alternatieve’ bands op de festivals staan is dat ze ‘het’ zijn geworden - in plaats van het alternatief. We hebben weer muzikale opwinding nodig.

Er zijn een paar geboden.

1. Houd het kort

Doe het met minder instrumenten, in minder minuten, beperk jezelf. Ike had met Rocket 88 maar 2:49 nodig om rock & roll op gang te brengen.

Ike Turner - Rocket 88

The Beatles lieten in 2:20 met She Loves You een stadion langharige Amerikanen een gitaar oppakken.

Beatles - She Loves You

De Ramones brachten in 2:13 met Blitzkrieg Bop punk tot ontbranding.

Ramones - Blitzkrieg Bop

2. Choqueer

Toen de Stooges Search and Destroy, the Sex Pistols Anarchy in the UK of the Dead Kennedys Kill The Poor zongen, was dat niet om nu eens trots aan schoonmama de nieuwe verzen te laten horen. Ze kregen meteen onze aandacht, en miljoenen pubers herkenden zich in een levensgevoel (zonder zelf de straat op te hollen). Dat red je niet met aaa-ooo-uuu-refreinen die nu verplicht lijken om te worden geliked.

Stooges - Search and Destroy

3. Behaag niet

Het aantal likes is bij muziek helaas vrijwel nooit evenredig met de waarde van een lied. Speel wat je goed of belangrijk vindt, zeg wat je wil zeggen en wacht af hoe we reageren.

4. The Revolution Will Not Be Televised

Denk aan de les van Gil Scott Heron. Gil. Scott. Heron. De omwenteling zal zich afspelen buiten het oog en oor van de media. Het zal niet in de studio van een televisieprogramma, maar in een huiskamer, een garage, een kelder, een piepklein, stinkend zaaltje zijn.

Tot slot. Vergeet dit alles. Trek je nergens iets van aan. Maar doe het goed en vol overtuiging. We vinden en draaien het wel. Mogelijk vinden we het afschuwelijk maar hopelijk verlost het ons in een klap van al die bebaarde banjospelende jodelaars.

Gedraaid op:


Categorie

← Ouder Nieuwer →