Northern Soul

Northern Soul

Het is de vertwijfeling in de stem van Clarence Carter, het jeugdige vuur van Carl Carlton, de elegantie van Maxine Brown. Het is het allemaal net niet, maar naast en met elkaar is het helemaal goed.

Amerikaans, muzikanten die het spoor van Tamla/Motown en Atlantic volgden om een hit te scoren. In het thuisland hadden ze weinig succes, het waren vooral de Britten die erop los gingen. Via de havens vermoedelijk het koninkrijk binnengekomen.

Deze bonte verzameling soul en r&b kreeg de naam northern soul, een titel die zou zijn bedacht door Dave Godin, een Londense platenhandelaar die in zijn zaak een speciale bak maakte voor met hun club meegereisde voetbalsupporters uit noorden die in zijn platenzaak kwamen. Ze hadden maar een flauwe belangstelling voor verse funk of r&b, maar vroegen om soulplaten van begin jaren 60. De club Twisted Wheel in Manchester speelde hierin een belangrijke rol.

In een aflevering van George Gently wordt een mooi beeld van deze cultuur gegeven. In zogeheten allnighters wordt de nacht weggedanst op een eindeloze stroom van soul-singletjes. Detective John Bacchus heeft een fraai platenkoffertje dat hij meeneemt naar de dancing om daar vinyl te kunnen ruilen. Jammer dat er al snel doden vallen, dat leidt wat af van de muziek.

Ik kwam met de muziek in aanraking na het zien van National Lampoon’s Animal House (1978). Daarin zit het liedje Shout, dat lijkt te worden gezongen en gespeeld door de geheel fictieve band Otis Day and the Knights.

Deze versie van het Isley Brothers’ liedje uit 1959 wordt gezongen door Lloyd Williams, die niet te zien is in de film want acteur Dewayne Jessie speelt dat hij hem is. De versie van Williams is snel, sneller dan de Isleys. Daar ging ik naar op zoek in de muziekbibliotheek. Ik kwam uit bij Gems, een verzamel-lp in 1984 uitgegeven door Kent Records.

Het openingsnummer van Carl Carlton, Competition Ain’t Nothin’, had iets van de vurigheid van Shout, maar de overige 14 tussen 1964 en 67 uitgegeven liedjes waren voor mij een openbaring. Het was de eerste keer dat ik iets van James Booker of Otis Rush hoorde, en ook al waren Bobby Bland en Curtis Mayfield al eens door Stoffer & Bentz of OOR aangedragen, elk nummer voelde als een aansporing om verder te zoeken. Dat deed ik, ik leende maar liefst 22 Kent-compilaties, met geweldige titels als Leapers, Sleepers & Creepers, Shoes en Kissing Her & Crying For You. Maxine Brown, Garland Green, Tyrone Davis, Patty & The Emblems, Dean Parrish, Chuck Jackson, het zijn nu bekende namen voor me. Curtis Mayfield!

Ook van Charly of Ace leende ik wel eens iets, maar elke Kent-sampler was zoveel beter. Geweldige blues, soul, r&b in de juiste zin. Competion Ain’t Nothing Without A Love That Is True, zong Carl al, en zo is het.

De mixtape met de beste nummer die ik maakte voor een vriendin van mijn zus werd door haar na een week resoluut overspoeld met vast iets heel erg naars. Daar had ze mij niet mee, ik hield immers keurig bij welk een heerlijks ik had voorgeschoteld.

Hipside
The Ventures - Hawaii Five-O
Irma Thomas - Breakaway
The Bon Bons - Come On Baby
Bobby Goldsboro - It’s Too Late
Jimmy McGriff - All About My Girl
Classics IV - Spooky
Billy Butler - I’ll Bet You
The Mighty Marvelos - Talkin’ ‘Bout You Baby
Frankie Vance - Do You Hear Me Baby
Benny Gordon - Turn on your Love Light
Roy Head - Just a Little Bit
Roy Head - Treat Her Right
Dean Parrish - Tell Her
Young Holt Trio - Wack Wack
Tom & Jerrio - Boomerang
Otis Rush - Homework
Gonzo - James Booker
The Ginger Snaps - The Sh-Down Down Song

Flipside
Garland Green - Don’t Think That I’m A Violent Guy
Chuck Jackson - I Keep Forgettin
Bobby Bland - Ain’t Doing Too Bad Pt1
Barbara Acklin - Just Ain’t No Love
Adams Apples - Don’t Take it out on this World
Patti And The Emblems - It’s The Little Things
Jackie Wilson - I’ve Lost You
Lee Charles - If That Ain’t Loving You
Garland Green - Angel Baby
Garland Green - Jealous Kind of Fella
The Chairmen of the Board - Bittersweet
Tyrone Davis - Is It Something You’ve Got
Carl Carlton - Competition Ain’t Nothing
The Sapphires - Evil One
Patti And The Emblems - I’m Gonna Love You A Long Long Time
Betty Lavette - Let Me Down Easy

Gedraaid op:

← Ouder Nieuwer →