Beatles & Stones

Jagger en McCartney in trein

De vraag was Beatles of Stones? Mij is deze maar zelden gesteld. Het antwoord zou Beatles zijn, dat was de eerste band waar ik een lp van kocht. Van de Beatles haalde ik veel in huis, van de Stones veel later maar twee: Sticky Fingers en It's Only Rock 'n' Roll. Het is het liedje in de ene hoek, de riff in de andere. In het midden knokken ze flink om de eer, in hun hoek zijn ze meester.

Het is een klassieke, existentiële vraag, die je niet zomaar kunt beantwoorden. Het antwoord geeft een houvast aan anderen om je snel in een lade op te kunnen opbergen. Je op de vlakte houden, 'nooit gehoord van die bands', 'ach doe mij maar de Beach Boys', is geen optie. Blijf weg bij The Kinks, dat zet een mens meteen weg als onbenul. Volkomen ten onrechte, maar daarover een andere keer meer.

Het is dus zaak om je mening op orde te hebben. Zoals Tom Wolfe deed om de keuze helder te maken:

The Beatles want to hold your hand, The Stones want to burn down your town

In een lange analyse van de ontwikkeling van beide bands toont John McMillian in Beatles Vs. Stones aan dat de animositeit tussen de bands vooral een bedenksel van journalisten en marketeers was. De Stones hadden grote bewondering voor het gemak waarmee John en Paul muziek schreven en arrangeerden. John & Paul hielpen de Stones op weg door hun een van hun liedjes te geven, I Wanna Be Your Man. De Beatles volgden het werk van de Stones op de voet. Om elkaar niet in de wielen te rijden en maximale aandacht van publiek en pers te krijgen, overlegden de bands over het tijdstip waarop ze nieuw werk zouden uitbrengen. Ze bezochten elkaars concerten en hingen samen uit.

Alan Sparhawk gaf met The Hatchet een aanzet voor dit stukje. Voor het eerst hoorde ik dit in een beetje Neil Youngish demo van Sparhawks zijproject The Retribution Gospel Choir. Het lied kreeg zijn definitieve, kale uitvoering op het Low-album Drums & Guns. Sparkhawk stelt de manier waarop beide bands met elkaar omgaan als voorbeeld om een einde te maken aan een twist:

I've heard your songs, they sound a lot like mine.
Let' s bury the hatchet, like the Beatles and the Stones.
You'll be my Charlie
And I can be your George
So you be my Marianne, and I'll be your Yoko

Retribution Gospel Choir - The Hatchet

Sparhawk is niet de enige die geen keuze maakt. Ook Guy Chadwick, de zanger en liedjesschrijver van The House of Love doet dit in The Beatles & The Stones. Hij is de bands dankbaar voor het dragelijk maken van het bestaan van een 17-jarige.

The Beatles and the Stones
Made it good to be alone

House of Love - Beatles And The Stones

Meg Baird, gitarist en zanger van The Espers, nam een mooie cover op voor haar soloalbum Seasons on Earth (2011).

Meg Baird - Beatles And The Stones

De vrij onbekende Glenn Cardier stelt in Are You Beatles, Are You Stones de vraag om uit te vinden wat voor vlees hij in de kuip heeft:

Are you messy are you're neat?
Are you savoury or sweet?
Are you staying are you going?
Are you Beatles, are you Stones?

Aan het eind van kruisverhoor maakt het hem niet meer uit, als zij hem maar belt:

Take my number please
You might wanna call me
I'm available, like totally
Are you Mick or are you John?
You say you don't like either one
Am I chance or am I done?
are you Beatles, are you Stones?

Glenn Cardier - Are You Beatles, Are You Stones

Emily Haines van de Canadese powerpopband Metric schrijft in Gimme Sympathy over een gesprek dat ze voerde met gitarist James Shaw. Zij stelt de vraag als een keuze die het wezen van een artiest definieert, wat wil je achterlaten?

After all of this is gone
Who would you rather be
The Beatles or The Rolling Stones?

Shaw schijnt de vraag overigens vrij nuchter te hebben beantwoord: 'Neither. One is dead and the other is corporate.' Waarna Emily aandringt dat ze graag zoiets als Here Comes The Sun van hem wil horen.

Metric - Gimme Sympathy

Liam Gallagher van Beady Eye, brutaal als hij is, claimt - zijn prestaties enigszins overschattend - in Beatles and Stones doodleuk een plekje naast beide bands:

I'm gonna stand the test of time
Like Beatles and Stones

Beady Eye - Beatles and Stones

Mocht er twijfel zijn over de geaardheid, doe dan de quiz of de puzzeltocht.

Gedraaid op:

← Ouder Nieuwer →