1989

Platenblad

Ook dit jaar maakte ik een top 10-lijstje voor Platenblad met de beste albums van dertig jaar geleden.

 1. Pixies – Doolittle
  Doolittle
  Wat moet je nog zeggen na de eerste riffs van Debaser? Met een enorme drive grijpen de Pixies je bij de lurven. Spanning in de langzame nummers, vervreemding in de snellere. Vergeet niet adem te halen en laat je meevoeren.

 2. Great Plains – Colorized!
  Colorized!
 3. Dead Moon - Unknown Passage
  Unknown Passage
  Great Plains en Dead Moon maken duidelijk dat er nog leven genoeg zit in garagerock. Verplichte kost voor pubers.

 4. XTC – Oranges & Lemons
  Oranges & Lemons
  Na English Settlement (1982) en Skylarking (1986) is het dubbelalbum Oranges & Lemons het meest complete van XTC. Sterke songs, fraai geluid, psychedelische effecten, een album dat met de jaren mooier wordt.

 5. De La Soul – 3 Feet High and Rising
  3 Feet High and Rising
 6. Jungle Brothers – Done By The Forces of Nature
  Oranges & Lemons
  De La Soul en de Jungle Brothers maken hip-hop zoals het is bedoeld; een beetje klooien met samples, elkaar verbaal de loef afsteken en vooral lol maken.

 7. Bob Mould – Workbook
  Workbook
  Bob Mould, een van de voormannen van Hüsker Dü, nam met hulp van leden van de Feelies en Pere Ubu zijn eerste soloalbum op. Zijn talent voor het schrijven van een mooi liedje klinkt in elke song.

 8. Galaxie 500On Fire
  On Fire
  Je kunt zomaar wakker worden met flarden van Galaxie 500 in je hoofd. On Fire valt niet meteen op, maar wordt bij elke luisterbeurt dierbaarder. Luister alleen al naar de cover van Ceremony (toegevoegd op de cd-heruitgave in 1997); een mooie brug tussen postpunk en de rock van Television. Galaxie 500 - Ceremony

 9. Franco – In Memoriam Franco vol. 9
  In Memoriam Franco vol. 9
  Deel 9 uit een serie uitgegeven na zijn dood aan aids dat jaar, is voor mij de kennismaking met Franco. Over elkaar buitelende gitaren, blazers en zangers die elkaar opjagen, elk lied eindigend met een opzwepende dans. Franco - Assitou

 10. Steve Reich – Different Trains
  Different Trains
  Steve Reichs verbeeldt in Different Trains de treinreizen die hij tijdens de oorlog maakte als kind tussen gescheiden ouders. Wat als dit niet de VS maar in Europa was geweest? Even beklemmend als prachtig.

Als ik dit lijstje aan het einde van 1989 had moeten maken, hadden de Pixies, Great Plains, XTC, Franco en De La Soul er misschien wel ingestaan. De andere albums ontdekte ik veel later. Alleen XTC, Great Plains en Franco heb ik op vinyl. Doolittle op cd, 3 Feet High op cassette (tape 250), de rest digitaal.

Net buiten de top 10

 • New Order – Technique
 • Throwing Muses – Hunkpapa
 • Spacemen 3 – Playing With Fire
 • Cure – Disintegration
 • Robyn Hitchcock & the Egyptians – Queen Elvis

Eindlijst

Freedom - Neil Young, New York - Lou Reed en Pixies - Doolittle eindigden op de eerste drie plekken van de top 61. Steve Reich, Great Plains, Jungle Brothers en Franco haalden de lijst niet.

Gedraaid op:

← Ouder Nieuwer →