1991

Platenblad

Ook al worden de hoezen steeds lelijker, er blijft genoeg mooie muziek om voor Platenblad een top 10 te kiezen van albums die in 1991 verschenen.

 1. Teenage Fanclub - Bandwagonesque
  Teenage Fanclub - Bandwagonesque
  Voor fans van Big Star, Byrds of Wings zouden alle albums van de Teenage Fanclub onmisbaar moeten zijn. Dat geldt ook voor dit album, geweldige liedjes, fijn gitaarwerk, fraaie samenzang.

 2. Throwing Muses - The Real Ramona
  Throwing Muses - The Real Ramona
  Het laatste album dat Kirsten Hersh en halfzus Tanya Donelly - die hierna Belly zou oprichten - samen opnamen, het beste van de Muses. Licht neurotisch, cool, in elkaar grijpende gitaarpartijen gedreven door een tomeloze ritmesectie.

 3. Pere Ubu - Worlds in Collision
  Pere Ubu - Worlds in Collision
  Dat David Thompson ook gewoon heel mooie liedjes kan maken, bewijst hij met dit album. Hoogtepunten: Goodnite Irene en I Hear They Smoke the Barbecue!

 4. Spacemen 3 - Recurring
  Spacemen 3 - Recurring
  De band van Jason Pierce en Sonic Boom laat ik steeds buiten de jaarlijstjes vallen. Dit jaar halen ze 1 wel de top 10. Zo had de Velvet Underground kunnen klinken in 1991. LCD Soundsystem speelde recent het openingsnummer van dit album bij hun reeks concerten in Brooklyn.
  Spacemen 3 - Big City

 5. Richard Thompson - Rumor and Sigh
  Richard Thompson - Rumor and Sigh
  De afweging Morrison of Thompson viel in het voordeel van de laatste uit. Waar Vans album soms verzandt in oeverloos gepreek, klinken Richards liedjes en gitaarspel steeds urgent, met 1952 Vincent Black Lightning als beste nummer.

 6. Beastie Boys - Check Your Head
  Beastie Boys - Check Your Head
  Het vierde album van de Beasties is een van hun betere. Het kale rap-universum verbreed met rauwe rock, funky souljazz en spetterende jams. Now what'cha want? Niets!

 7. Superchunk - No Pocky for Kitty
  Superchunk - No Pocky for Kitty
  De band van Mac McCaughan & Laura Ballance – oprichters van het Merge-label – punkrocken er flink op los op hun tweede album. Boze gitaren, punky vocalen en hier en daar een fijne melodie.

 8. Massive Attack - Blue Lines
  Massive Attack - Blue Lines
  Het album dat leidde tot het kortstondig leuke trip-hop genre. Donkere diepe beats, strijkers, zang vol soul. Poppy, maar nog steeds goed draaibaar.

 9. Blur - Leisure
  Blur - Leisure
  Op het debuut van Damon Albarns band Blur hoor je net als bij de Kinks Engeland in elk liedje. De invloed van de Madchester-bands – Stone Roses, Happy Mondays – is duidelijk.

 10. Wedding Present - Seamonsters
  Wedding Present - Seamonsters
  Klinkt als de hardstwerkende indieband ooit. Je voelt de blaren op de vingers. De spraakzang van David Gedge overtuigt en verjaagt. Luister hoe hij in Dare zijn geliefde smeekt de nacht met hem door te brengen. Doe het maar niet, zou je willen zeggen.
  Wedding Present - Dare

Buiten de top 10

 • Van Morrison – Hymns to the Silence
 • Talk Talk – Laughing Stock
 • Matthew Sweet – Girlfriend
 • Peter Gabriel – Us
 • Dr Dre – The Chronic
 • Carole King – Rhymes & Reasons
 • John Martyn – Cooltide
 • Dinosaur Jr. – Green Mind

Eindlijst

Mijn enthousiasme voor de albums van Spacemen 3, Beastie Boys, Wedding Present en Superchunk werd niet gedeeld. In de eindlijst van 62 albums gekozen door 64 lezers ontbreken ze. Weer bleek ik een album van The Feelies over het hoofd te hebben gezien, staat me fraai. Time For A Witness eindigde op een verdienstelijke 20e plek.

Eerdere jaren

noot 1. 14.12: Een stukje in een oude MOJO (#113, april 2003) maakte me duidelijk dat er ten tijde van Recurring helemaal geen band meer was. Jason Pierce / J. Spaceman en Pete Kember / Sonic Boom hadden ruzie gekregen en spraken niet meer met elkaar. Kant A werd opgenomen door Kember, B door Pierce.

Gedraaid op:

← Ouder Nieuwer →