Happy

Brighter

Het album Uncommon Weather van The Reds, Pinks and Purples zorgde ervoor dat ik wat singles die verschenen op het Sarah-label draaide. Bij Inside Out van Brighter bleef ik hangen.

In het refrein zingt Keris Howard:

Then I'll be happy, I would be happy
I could be happy

Ik hoorde daar meteen de regel ‘in this world’ achter, en een iets andere melodie. Het kostte me een dag of tien om te achterhalen waar het liedje van Brighter me aan deed denken.

Zoeken op een deel van de tekst boven brengt je bij allerlei moderne types, en die zocht ik niet. Bij zoekmachines zou je een optie moeten hebben om alleen te zoeken naar informatie die te maken heeft met een bereik van jaren; toon berichten die refereren aan de periode tussen 1980 en 1990 en laat de rest buiten beschouwing.

De zoekterm ‘happy’ leverde mooie, interessante, vreemde liedjes (zie onder voor playlist) in mijn verzameling op, maar niet het nummer dat ik zocht.

Daarna stapte ik over naar mijn fysieke collectie, begon bij Teardrop Explodes, maar op Kilimanjaro en Wilder vond ik tekst noch melodie terug. Omdat Alan Gill kortstondig in Julian Cope’s band speelde, zocht ik verder op de albums van zijn band Dalek I. Vreemde muziek, gedateerde synths, af en toe een mooi nummer, maar niets met de gezochte tekst.

Ik draaide alles van The Cure, Echo & the Bunnymen, Comsat Angels, maar nee.

Als in de beroemde podcast The Case of the Missing Hit overwoog ik om het nummer na proberen te spelen, maar anders dan het geheugen van de Reply All-makers bood mijn geheugen me niet meer dan twee regels en maar een flauw idee van de melodie.

Ik zong het voor aan een van mijn gasten rond Kerst, min of meer van mijn leeftijd. Hij wist niet wat het was, maar bevestigde mijn vermoeden dat het om een nummer uit de jaren ’80 moest gaan.

Ik liet het rusten.

Op oudjaarsavond liep ik bij mijn vriend Bas langs. Hij bakte oliebollen in zijn voortuin. Ik zong wat ik mij herinnerde. Zijn reactie was instant: ‘dat weet ik wel: XTC en Making Plans for Nigel.’

He must be happy
He must be happy
He must be happy in his world

XTC - Making Plans for Nigel

Zou ik in mijn zoekterm niet ‘I’ maar ‘He’ hebben opgenomen, was ik er meteen op uitgekomen.

Gelukkig.

Playlist

* Randy Newman - Happy  
* Earlimart - Happy Alone  
* Plastic Cloud - Ain't A Happy Man  
* Bert Jansch - Come Sing Me A Happy Song To Prove We Can All Can Get Along  
* It's Immaterial - Happy Talk  
* Television Personalities - Happy All The Time  
* Dislocation Dance - Happy Walking  
* Gerry Mulligan Quartet with Chet Baker - Get Happy

Gedraaid op:

← Ouder Nieuwer →