Jorma Kaukonen

Jorma Kaukonen

Nu we het over gitaristen hebben wil ik u wijzen op Jorma Kaukonen. Deze gitarist met Finse voorvaderen werd bekend als lid van Jefferson Airplane. Tijdens een week in Hastings - waar ik was om de taal te leren - hoorde ik voor het eerst van deze psychedelische band uit San Francisco.

Samen met een andere leerling logeerde ik in een typisch Engels huis dat in een typische Engelse straatje stond met voor de deur een typisch Engelse Austin. Bij het ontbijt werd toast en witte bonen geserveerd, we keken Wimbledon tenzij de Lord of the Mansion naar de paardenraces wilde kijken.

De heer des huizes was geen bijzonder aardige man. Als een noodzakelijk kwaad duldde hij voornamelijk zwijgend onze aanwezigheid. Toen ik een lp van ELO had gekocht en deze niet zonder trots liet zien, liep hij onmiddellijk naar het rijtje platen onder zijn tv en trok een album tevoorschijn: het in 1977 verschenen verzamelalbum Flight Log van Jefferson Airplane en allerlei uit deze band voortkomende groepen. Luister hier maar eens naar, beet hij me toe.

Hippiemuziek dacht ik, maar bij het nummer Genesis ging ik wat rechterop zitten. Een akoestische gitaar met een verglijdende baslijn en fraaie melodielijn, standaard country picking (op de manier van de Carter Family weet ik nu), een melancholieke stem met af en toe een scherp randje. Niet zo heel ver van Nick Drake af waar ik een paar jaar later van zou horen. Het aanzwellende en wegstervende vioolarrangement was iets te zoet, maar ik begreep wat de Engelsman me liet horen.

Hot Tuna - Genesis

'Genesis' is het eerste nummer op het album Quah dat Airplane gitarist Jorma Kaukonen met Tom Hobson maakte - geproduceerd door Airplane-bassist Jack Casady. Met dezelfde Casady, bekend van zijn diep resonerende bastoon, had Kaukonen in 1969 de band Hot Tuna opgericht, in een periode dat de Airplane voor reparatiewerkzaamheden aan zangeres Grace Slick uit de lucht was.

Hot Tuna's versie van de standard Hesitation Blues stond ook op de compilatie.

Het lijkt nu even of hij altijd zacht en aardig speelt, maar Kaukonen kan ook een gemene toon opzetten.

Jefferson Airplane - The Last Wall Of The Castle

Kaukonen en Casady zijn altijd samen blijven spelen, ik luisterde er te weinig naar. Flight Log draai ik nog steeds regelmatig, geen slecht nummer op te bekennen. ELO kan ik alleen nog als zondig genoegen aanhoren.

Gedraaid op:

← Ouder Nieuwer →