Bowie in Gorinchem

Joe Bowie

Op woensdag 18 februari speelt Joe Bowie met zijn band Defunkt in de oude zaal van Melkweg. De verjaardag van een goede vriend leerde me dat. Na een optreden in Paradiso of Melkweg begin jaren 90 stopte ik met volgen van Bowie’s verrichtingen. De herinnering aan dat vrij vervelende door synths gedomineerde concert bedierf het.

Een beetje, want zodra ik nummers hoor als Believing in Love, I Tried to Live Alone of Razor’s Edge veer ik op. “Illusion, is just your happiness, illusion, just your happiness dream”. “Avoid the funk, tjoe-puh! ah ah, avoid the funk ... puhpur trr... toh pah-dah-pah-pah! avoid the funk, tch! ah! peng hop!”. “For the love of Money ... Money!”. Alle call-and-responses blèr ik zo mee.

Defunkt - Avoid The Funk

Twee albums met stuiterende neurotische funk. Voortgestuwd door vlijmscherpe teksten uitstotende Bowie. Niks on-the-one en langzaam groeiende grooves, nee, bij de strot en wel meteen!

Defunkt - For The Love Of Money

Op weg naar huis zocht ik op internet naar Defunkt en kwam uit in Gorinchem. Gorinchem! Bij djembé-lessen die Bowie daar in een cultureel centrum / muziekschool geeft. Boeddhist! Ver voorbij de grens van het geloofwaardige maar echt waar.

Joe Bowie blijkt een jaar of tien geleden naar Nederland te zijn verhuisd, en in Gorinchem samen te wonen met een nuchtere Nederlandse.

Het is te zien in de fraaie documentaire In Groove We Trust die Robin van Erven Dorens, Onno van der Wal en Barbara Hin maakten over de trombonist, zanger, percussionist Bowie en zijn fantastische band. Want dat is een van de dingen die de documentaire er hard in mept: Defunkt is er niet zonder bassiste Kim Clarke, trompettist John Mulkerin en de diverse gitaristen en drummers die Bowie op weg helpen.

In de documentaire vertelt de uit St. Louis afkomstige Bowie dat zijn familie de naam kreeg van de plantage-eigenaar. Door zijn uitspraak [boe-i] bedacht ik dat die eigenaar vermoedelijk van Franse afkomst zal zijn geweest en iets als Bouy, Bouis of Bouys moet hebben geheten. Genoeg digitale archieven te doorpluizen, mocht Joe ooit eens werkelijk ophouden met muziek maken (het zou me verbazen).

  • In Groove We Trust wordt gedraaid voorafgaand aan het concert. Wie zich niet kan bedwingen kan alvast op de site van NPO kijken.

Gedraaid op:

← Ouder Nieuwer →