Plotseling einde

Raymond Raposa

Sommige artiesten kiezen ervoor om een nummer abrupt te eindigen, zo plotseling dat de luisteraar de oren spitst en wacht op wat komen gaat. Er volgt slechts stilte.

De aanleiding voor dit stukje was jaren geleden een nummer van Raymond Raposa, die onder de naam Castanets muziek uitbracht. Het ging om het nummer Cathedral 4 (The Unbreaking Branch And Song), het laatste nummer van het album Cathedral (2004).

Cathedral 4 (The Unbreaking Branch And Song)

Voor de samensteller van een mixtape is zo’n abrupt einde heerlijk. Je hebt de luisteraar bij de kladden en er is meteen volle aandacht voor het nummer dat erop volgt.

Supergrass gebruikte dit effect op In It For The Money; na het openingsnummer knalt de volgende track Richard III er meteen in.

Supergrass

Op Third van Portishead eindigt Silence abrupt om het speelveld leeg te laten voor Hunter en de hartslag waarmee dit nummer begint.

Het kan ook zijn dat de band niet meer wist hoe het verder moest of geen zin meer had om het nummer af te maken. Bij Louie, Louie van The Kingsmen lijkt de verveling al na een seconde of 10 ingetreden, bij 2:40 is het wel klaar. Dit zal niet hebben gegolden voor de Beatles. Ze waren zelf inventief genoeg of anders liep er wel iemand in de studio die met een fraai einde op de proppen kwam. Toch eindigen I Want You (She's So Heavy), Her Majesty en Good Day Sunshine vrij plotseling.

Een laatste mogelijke reden is tekstueel. Na het mes In Love You More van de Buzzcocks is er niets meer om over te zingen:

That after this love there'll be no other (oh-oh)
Until the razor cuts

The Buzzcocks - Love You More

Talk Talk’s Ascension Day zou ook zo’n relatie tussen tekst en einde kunnen hebben:

Farewell
Mother numb to and devout to
Reckon luck sees us the same
Reckon love deals us the same

10CC laat Feel the Benefit ook onverwacht eindigen. Je wil de naald meteen weer naar het begin terugbrengen om te horen wat je hebt gemist. Niet erg want het is een mooi nummer, of zijn het er drie?

10 CC - Feel the Benefit

Dit stukje stond jarenlang als kladversie weggestopt, omdat ik er geen einde aan kon breien. Het bericht dat een vriend mij doorstuurde dat Raposa eind juli is overleden gaf de titel een tweede betekenis en mijn stukje een einde.

Update 4.11.22:

  • een lezer merkte terecht op dat een stukje over plotselinge einde geen slot nodig heeft.
  • een ander herinnerde mij aan Click Click van de Beat, dat een passend slot heeft en net zo goed hierboven had kunnen worden genoemd.

Gedraaid op:

← Ouder Nieuwer →