Gedraaid

 • John Moreland - Paradiso

  Toen ik in 2013 over John Moreland schreef zal ik een van de eersten in Nederland zijn geweest die het talent van deze singer-songwriter roemde. Een geweldige stem, ontroerende teksten en subtiel gitaarspel. Inmiddels zijn er meer die fan van hem zijn. Gisteren trad hij op, eerst in het charmante zaaltje van platenzaak Concerto, later die avond in een uitverkocht Paradiso.

  Publicatiedatum , Medewerker

 • Beatles

  De eerste lp's waren verzamelalbums: rood, blauw, rock 'n roll. Dubbel-lp's spotgoedkoop aangeschaft bij Radio Schram op de Hessenweg. Het was niet de muziek van mijn ouders, niet die van mijn zus. Vaag herinner ik me dat ik meer wilde horen van de band die ik op de radio had gehoord.

  Publicatiedatum , Medewerker

 • Led Zeppelin

  Wie opgroeide met de punk-gedachte wist dat twee akkoorden beter zijn dan drie. Voor je goed fatsoen kon je niet luisteren naar Pink Floyd, Emerson Lake Etcetera, alles wat nu prog rock wordt genoemd, jazz, lang uitgesponnen solo's, albums opgenomen in eindeloze studiosessies van bijvoorbeeld Steely Dan, die gitaristen twee dagen lieten spelen om er vervolgens maar 10 seconden van te gebruiken.

  Publicatiedatum , Medewerker

 • Jaki Liebezeit

  Jaki is er niet meer. Hij overleed op 22 januari aan een longontsteking. Zijn naam stond groot op de hoes van How Much Are They? Die 12 inch kocht ik vanwege het gelijknamige nummer, waarin een ritmebox de maat aangeeft en Liebezeit helemaal niet te horen is. Een naam als een liefdesuiting aan tijd, die vergeet je niet snel. Jaki, mooi kort daarvoor.

  Publicatiedatum , Medewerker

 • Randy Weston

  In Hannah and her Sisters loopt Woody Allen (op 1:27:10) langs een filiaal van Tower Records. Hij ziet Dianne Wiest staan met wie hij eerder een geheel mislukte ontmoeting had. Hij gaat naar binnen, spreekt haar aan en schuifelt met haar langs de bakken met jazz-albums. Even voorbij Clifford Jordan, Yusef Lateef en Booker Little valt Woody's blik op een hoes. Hij kijkt even op de voorkant en trekt het album uit het schap om de achterkant te kunnen bekijken.

  Publicatiedatum , Medewerker

← ouder nieuwer →